Spoedhulp

Eerste hulp bij problemen met de beugel

Mocht u tijdens de avonduren, in het weekend of tijdens onze vakanties problemen aan de orthodontische apparatuur hebben, kijk dan naar onderstaande mogelijke oplossingen, wellicht kunt u het probleem tijdelijk zelf verhelpen. Neem vervolgens (indien nodig) telefonisch contact op met onze praktijk, op werkdagen zijn we bereikbaar van 8.30 uur tot 12.15 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Tijdens het weekend zijn wij gesloten. Wanneer u ons belt op het gebruikelijke telefoonnummer, 0318 615997, kunt u een bandje beluisteren waarop vermeld wordt wanneer we weer aanwezig zijn. UITSLUITEND voor spoedeisende pijnklachten die onmiddellijk hulp vereisen, kunt u contact opnemen met het telefoonnummer van Dental365 Spoed Tandarts Ede, tel: 085 – 0189464 of via de website Dental365.nl.

Voordat u belt naar Dental365, dient u rekening te houden met:

  • Bij het bellen: houdt uw BSN-nummer (of van de persoon voor wie u een afspraak wilt maken) altijd bij de hand. Dental365 heeft dit nodig om een afspraak in te kunnen plannen.
  • U (of de persoon om wie het gaat) dient het verzekeringspasje en een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.
  • U dient uw consult en/of spoedbehandeling bij Dental365 direct te voldoen middels pin of creditcard. U kunt niet contant betalen.

Kosten en vergoedingen

  • De kosten van een spoedbehandeling zijn gelijk aan de kosten van een reguliere tandheelkundige behandeling. Deze kosten worden door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) bepaald en worden ieder jaar herzien.
  • Er kunnen wettelijk vastgestelde toeslagen gelden i.v.m. de avond-, nacht-, weekenddiensten en tijdens de erkende feestdagen. Informeer hiernaar als u belt.
  • U ontvangt altijd een nota van Dental365.
  • Indien u een aanvullende tandartsverzekering heeft, kunt u uw nota achteraf declareren bij uw zorgverzekeraar. Voor informatie over vergoedingen vanuit uw aanvullende verzekering, dient u uw eigen zorgverzekeraar te raadplegen.
  • Kinderen tot 18 jaar die met spoed een tandarts nodig hebben, kunnen de kosten deels of geheel vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Informeer indien mogelijk wel bij uw verzekeraar welke behandelingen en kosten vanuit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed.

Krijgt u ’s avonds, in het weekend of op vakantie problemen, kijk dan eerst of u het probleem kunt verhelpen met onderstaande tips.

Mijn tanden doen pijn

Wanneer u net een slotjesbeugel hebt, of uw beugel weer strakker is gezet, dan kunnen uw tanden de eerste dagen gevoelig zijn. Mochten uw tanden en kiezen erg pijn doen, dan kunt u eventueel een pijnstiller nemen. Na een dag of drie zijn uw tanden gewend en zal de pijn zijn verdwenen.

Mijn kaken doen pijn bij het dragen van de blokbeugel

Omdat uw kaken in een andere stand komen te staan, kan het zijn dat u de eerste dagen spierpijn krijgt in uw kaken. Dit kan soms aanvoelen als lichte hoofdpijn. Wanneer u hier erg veel last heeft, kunt u eventueel een pijnstiller innemen.

De draad van mijn vaste beugel prikt

Als u in de avond of in het weekend last hebt van een prikkende draad, knip het draadje dat uitsteekt met een nagelknippertje af. Lukt het niet om het af te knippen, dan kunt u er een bolletje wax op doen of, als u dat niet heeft, een stukje suikervrije kauwgom.

Ik heb irritaties in mijn mond

Wanneer er bij u een beugel is geplaatst, moeten uw wangen en/of lippen zich aan de nieuwe situatie aanpassen. Tot die tijd kunnen er soms wat kleine irritaties of blaren ontstaan op uw wangen, tandvlees of lippen. Na een paar dagen gaat dit vanzelf over. Indien u er langer last van heeft, kunt u bij de balie een doosje wax krijgen om op uw beugel te doen. De receptioniste kan u uitleggen hoe dit werkt.

Mijn losse beugel drukt op het tandvlees

Probeer de beugel alleen s’ nachts te dragen en maak zo snel mogelijk een afspraak. Wij kunnen de beugel zo verstellen dat hij weer goed zit.

Mijn losse beugel is stuk

Laat de losse beugel uit en maak snel mogelijk een afspraak. Wij zullen er dan voor zorgen dat de beugel gerepareerd wordt.

Mijn spalk zit los

Maak zo snel mogelijk een afspraak voor reparatie.

Mijn spalk is gebroken

Maak zo snel mogelijk een afspraak voor het laten maken van een nieuwe spalk.

Mijn TPA (beugel over gehemelte) zit los

Probeer de beugel weer in de buisjes te schuiven. Lukt dat niet, bel dan zo snel mogelijk op voor een afspraak.

Mijn elastiekje zit los

Heeft je last van het losse elastiekje? Bel ons voor advies.

Mijn ringetje zit los

Laat indien mogelijk het ringetje zitten. Draag geen elastiekjes meer aan het ringetje. Mocht het ringetje er toch af gaan, bewaar deze dan goed en neem het de volgende keer mee. Bel zo snel mogelijk voor een reparatieafspraak. Als het ringetje er af is gegaan, vertel dan aan de receptioniste hoe lang hij er al af is. Soms moet u nog een keer komen om te separeren. (elastiekje tussen uw kiezen).

Mijn slotje zit los

Als het slotje los zit, bel ons voor het maken van een afspraak om het slotje weer vast te zetten.

Spoedhulp buiten openingstijden

Dental365 Spoed Tandarts
085 - 0189 464